Genoeg drinken is van levensbelang. Zonder vocht kunnen we niet overleven en de aanbeveling is dan ook om ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag te drinken (1). Maar wat kun je het beste drinken?
Zelf ben ik fan van onbewerkte voeding vind je in dit overzicht geen light frisdranken, zoetjes of de groentesapjes uit de supermarkt.  Dit omdat ze vaak voor 50% uit fruit bestaan, bevatten ze net als vruchtensap nog steeds veel suiker. Helaas vallen (bijna) alle pakjes drinken voor kinderen ook af, want deze bevatten ook allemaal veel suiker en/of zoetstoffen.

 1. Water

Het is misschien een beetje flauw om deze op nummer één te zetten, maar water is en blijft de allerbeste dorstlesser. In Nederland is het water van superkwaliteit, het is helemaal suikervrij en bovendien komt het bij iedereen uit de kraan.

 1. Thee

Ik drink mijn thee het liefst met verse gember met een schijfje citroen of de verse munt thee. Als ik moet kiezen voor lekkere themerken hebben Pukka, Yogi Tea en Clipper mijn voorkeur. Kijk uit met sommige theesoorten en thee met smaakjes, deze kunnen suiker bevatten. Laat oplosthee ook links liggen, deze zit barstensvol suiker. Natuurlijk. Aan zwarte en groene thee worden zelfs gezondheidsvoordelen toegeschreven. Ze verlagen de bloeddruk en verlagen je risico op een beroerte en diabetes (2).

 1. Koffie

Een zwart bakkie, koffie met een scheutje melk of een cappuccino. Ze bevatten geen van drie toegevoegd suiker en tellen allemaal mee als vocht. En nee, van koffie droog je dus niet uit (3). Filterkoffie verlaagt zelfs het risico op hartziekten, beroerte en diabetes (2).

 1. Smaakwater

Ook wat voor de kids. Alle pakjes drinken hebben een hoog suikergehalte, behalve een enkele uitzondering. Wicky water met fruit en Sourcy Water met o.a. de smaken aardbei, banaan en sinaasappel zijn (voor zover ik weet) de enige die geen suiker bevatten. Duur is het wel, want het is niet meer dan water met een vleugje aroma.

 1. Infused water

Mijn absolute favoriet! Water met toegevoegde stukjes limoen, citroen, komkommer, basilicum, munt of sinaasappel. Heerlijk verfrissend, goedkoop en zonder suiker.

 1. Half-half sapje

Toch zin in om een keer iets te drinken met een zoetere smaak? Vul dan je glas voor de helft met een sapje naar keuze en vul het glas aan met water. Best of both worlds: 50% minder suiker dan het originele sapje en toch 50% meer smaak dan water!

 1. Tomatensap

Hartige trek? Tomatensap is de uitkomst! Het bevat de minste calorieën (en dus suiker) van alle sapjes die er bestaan. Tomatensap bevat relatief veel zout, dus let goed op dat je een variant pakt met minder zout.

 1. (Bruis)water

Bruiswater is bronwater met koolzuur, zoals Spa Rood of bruisend water van een huismerk. Geheel suikervrij en lekker als afwisseling op een verjaardagsfeestje. Ook deze is natuurlijk op te pimpen met plakjes komkommer of schijfjes limoen en citroen.

 1. (Bruis)water met een smaakje

Daarnaast zijn er (bruis)waters met smaakje te koop van diverse merken. Zoals Spa Bruisend, Sourcy Sprankelend met smaak of Bar-le-Duc mineraalwater met fruit. Ook huismerken hebben tegenwoordig een uitgebreid assortiment met verfrissende smaakjes (van citroen tot kokos) zonder calorieën, suiker en zoetstof. Genoeg keuze dus.

 1. Spelt of chichorei drank

Zin in een warme drank zonder cafeïne en zonder suiker? Dan is ‘nepkoffie’ van geroosterde spelt of chichorei (een wortel) misschien wel wat voor jou. Een nootachtige smaak en per kopje minder dan 10 kilocalorieën. Bijvoorbeeld van Chikko.

 

Bronnen.

 1. I’m a Foodie; geraadpleegd op 11-12-2019
 2. Voedingscentrum; geraadpleegd op 11-12-2019